fbpx

Waarom het nooit het verkeerde moment is om te investeren in vastgoed

De huizenmarkt is gespannen en de prijzen zijn hoger dan ooit. Daarnaast wordt het steeds lastiger om een geschikt pand te vinden voor de verhuur. En dan is het nog maar de vraag of het wel een goed rendement oplevert? Want daar doe je het uiteindelijk voor.

Van oudsher is vastgoed een asset die relatief veel rendement oplevert. Wat dan ook de reden is dat veel mensen in vastgoed gaan investeren. Heb je al wat spaargeld op de bank staan, dan kan je er meer uithalen als je dat investeert. Zeker met de huidige lage rente. Maar als je puur naar de korte termijn winst kijkt, kan je bedrogen uitkomen.

Vastgoed levert nou eenmaal het meeste op als je geduld hebt, en dat moet wel bij je persoonlijke strategie passen.

Puur kijkend naar het rendement, willen veel investeerders een minimum percentage aan rendement kunnen maken. Anders is het niet de moeite waard en zou je net zo goed je geld in aandelen kunnen investeren. En precies dat rendement loopt terug als de huizenprijzen stijgen.

In een ideale wereld investeer je op het best mogelijke moment. Namelijk als de aankoopprijs laag is, en de opbrengst hoog. En als dit andersom is, wacht je net zolang tot het juiste moment is aangebroken om wel weer in te stappen. Oftewel, je probeert de juiste timing te vinden om te starten met investeren.

Er zijn een aantal redenen om dit advies niet op te volgen:

 1. De markt timen bestaat niet.
  Je weet altijd pas achteraf of het het juiste moment was. Want wees eerlijk, wie weet hoe de prijzen zich ontwikkelingen in de komende jaren? Zeker met de huidige rentestand en aanhoudende woningkrapte. Is dat volgend jaar? Over 3 jaar? Nooit? En wanneer is de prijs wel laag genoeg om in te stappen?

 2. In een dalende markt is er minder geld beschikbaar.
  Op dit moment zijn er minimaal 10 banken en andere partijen bereid om een beleggingshypotheek te verstrekken. Super fijn om zoveel keuze te hebben. Je kan gaan shoppen voor een lage rente. Je kan kijken of je bij de ene een hogere hypotheek krijgt dan bij de ander, en je weet zeker dat er altijd iemand is bij wie je geld kunt lenen.

  Dit is niet altijd zo geweest, en zal ook niet altijd zo zijn. In een dalende markt is er namelijk meer risico voor de bank. En waarom geld verstrekken voor iets wat over een paar jaar minder waard is? Om deze – en andere redenen – zullen banken minder happig zijn om in mindere tijden een hypotheek te verstrekken. 
  Dus als de prijzen laag zijn, en je net dat geweldige beleggingspand hebt gevonden. Is er op dat moment geen enkele bank die jou een financiering wilt verstrekken. Die deal gaat dan dus mooi niet door. 

 3. Er is altijd rendement te halen op je investering
  Het ene jaar zal dat meer zijn dan het andere jaar. En ja, als de prijzen stijgen gaat je rendement over het algemeen omlaag. Maar er is nog een andere belangrijke stelregel die de meeste lijken te vergeten. Hoe meer rendement je wilt, hoe meer risico je bereid moet zijn te nemen. En dat is in elke markt. 
  Op dit moment zorgt de lage rente ervoor dat je relatief goede rendementen kan behalen in vastgoed, zelfs als de prijzen wat hoger liggen. Wel moet je bereid zijn om niet de eerste beste aan te kopen, maar op zoek te gaan naar een investering die bij jou past! 

 4. Investeren doe je voor de lange termijn
  Vraag jezelf eens af? Waarom wil je eigenlijk investeren in vastgoed? Is dat om de auto van je dromen te kunnen kopen, of omdat je graag financieel vrij(er) wilt zijn? 
  Het is nou eenmaal een feit dat bij een hogere aankoopprijs je rendement wat lager zal zijn. Maar over de jaren heen bouw je gestaag aan de groei van je vermogen. Dit doordat je over de jaren steeds meer aflost op je uitstaande leningen, je de huurinkomsten weer kan herinvesteren en over het algemeen de beleggingspanden die je bezit in waarde zullen toenemen. En dat levert je uiteindelijk weer meer financiele vrijheid op. 

 5. Zorg ervoor dat je weet waar je mee bezig bent
  Warren Buffett (die wereldberoemde belegger) heeft een beroemde uitspraak: “Invest in what you know.” Oftewel, zorg ervoor dat je kennis hebt van de type investering die je gaat doen. Is dat vastgoed? Dan moet je dus weten hoe je je rendement goed berekent. Wat de lokale regelgeving is in de plaats waar je wilt verhuren. Een strategie hebben die rekening houd met de risico’s. Maar ook op welke manier je financiering kunt inzetten en wat de impact daarvan op je rendement is. Ons advies: lees boeken, luister podcasts, interesseer je in economische ontwikkelingen, doe onderzoek en stel vragen aan mensen die jou al zijn voorgegaan.

Denk je toch dat het niet verstandig is? Denk dan eens aan het volgende: Er zijn altijd genoeg redenen om het niet te doen. Maar je hoeft er maar 1 te hebben om het wel te doen: wat levert het je op?
En kijk daarbij niet alleen naar je rendement op de korte termijn, maar vooral naar de lange termijn. Heel simpel gezegd, als je het voor de korte termijn winst doet moet je je überhaupt afvragen of dit wel de juiste investering voor je is.

Er zal nooit een ideale situatie zijn voor jouw investering. Je moet het – letterlijk – doen met de riemen die je op dat moment hebt. Op sommige zaken kan je gewoon geen invloed uitoefenen, zoals hoe de markt zich beweegt. Maar je kan genoeg andere stappen zetten om te zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *