fbpx

In tijden van crisis…

Nassim Nicholas Taleb heeft een boek geschreven over het fenomeen The Black Swan. Een onvoorspelbare gebeurtenis die een enorme impact kan maken en alleen achteraf te verklaren is.

Een black swan is vaak een trigger voor een grote verandering en wordt vaak gelinkt aan gebeurtenissen voorafgaand aan een recessie. Ergens vraag ik me af, is dat wat nu ook gaande is?

In een relatief korte tijd is de hele wereld in rep en roer over de impact van het Corona virus op mensen, maar ook op onze economie. We kunnen inmiddels wel zeggen dat dit ongekend is, en hoe dan ook een crisis betekent voor onze maatschappij. Zorg dus voor goede maatregelen en ‘stay calm’. 

Maar, wat betekent dit allemaal voor vastgoed?

In vastgoed werkt een eventuele daling in de markt vaak vertragend. Waar je bij aandelen de beurs gerust op 1 dag 10% ziet kelderen en de volgende dag weer omhoog krabbelen, is dat bij vastgoed subtieler. Dat komt omdat een aan- of verkoop meer tijd nodig heeft, en er niet in 1 dag duizenden transacties tegelijk plaatsvinden.

Sentiment blijft altijd een groot onderdeel van de veranderingen in de markt. Niet zozeer het virus zelf, maar hoe we daar op reageren is vaak bepalend. Zoals het uitstellen van investeringen, het van de hand doen van beleggingen, verbouwingen die stil komen te liggen en grote onzekerheid die ervoor zorgt dat je voorzichtig gaat handelen.

Ondanks dat je niet heel veel aan deze situatie kan veranderen, kan je wel beïnvloeden hoe je daar op reageert. Welke acties je onderneemt, of juist welke niet. Misschien probeer je in alle macht een potentieel verlies te voorkomen, of pak je juist de kansen die je eerder nog niet had. De keuze is aan jou. Maar zorg er wel voor dat je het bedachtzaam doet en advies inwint bij specialisten en andere investeerders.

 Een ding is het aller belangrijkste: Stick to your plan

Zolang jouw strategie vaststaat, hoeft die daar niet onder te lijden. Je zal wel wat aanpassingen moeten doen, maar de rode draad blijft hetzelfde. Daarnaast, wat als blijkt dat die crisis helemaal niet komt? Of al na een weken of pas jaren weer voorbij is? Je kan geen rekening houden met het onbekende. Handel dus op basis van de kennis die je hebt. En bekijk het stap voor stap. Zo nodig kan je dan je strategie snel aanpassen. Houd hierbij wel rekening met meerdere scenario’s.

Bedenk wel, geen enkele recessie is hetzelfde. De vraag naar woonruimte is nog steeds hoog, de rente laag. Dit zorgt voor hoge prijzen, maar kan zo weer veranderen. Misschien daalt de rente nog meer om de economie verder te stimuleren, en stijgen de huizenprijzen door. Er is maar 1 ding echt zeker, na een recessie komt de economie er altijd weer bovenop.

Het beste wat je kunt doen? Geen paniek, vertrouw je strategie, manage je risico’s en blijf aan je doelen werken.

Want hoe dit verder zal verlopen weet niemand. Only time will tell.

Dat brengt me gelijk bij het volgende: investeren doe je voor de lange termijn. Altijd. 
Op de korte termijn gebeurt er van alles, en dat brengt onzekerheid met zich mee. Maar als je voor de lange termijn investeert, houd je rekening met meerdere scenario’s en potentiele risico’s. Doe je dit niet, dan wordt het hoog tijd om je plan daar op aan te passen.

En vergeet niet, geld is niet het belangrijkste. Zorg vooral goed voor jezelf en de mensen om je heen.