fbpx

8 tools die je helpen met investeren in vastgoed

Er zijn avonden dat ik eindeloos kan nadenken over complexe vastgoed strategieen. Over het aangaan van risico’s, korte termijn groei en de balans met de lange termijn. En daar dan wat met jullie over delen. Maar soms is het ook wel even lekker om een lijstje te hebben met simpele tools en/of websites die het werk van een vastgoed investeerder net even wat makkelijker maken. Dus bij deze:

Funda Extend – een chrome plugin, die in de lijstpagina al laat zien wat de prijs per vierkante meter is. Normaal kan je dit pas vinden nadat je op de woning/pand hebt geklikt. Door deze plugin kan je dus makkelijker panden met elkaar vergelijken, puur op basis van de prijs per vierkante meters doen. Handig als je wat onderzoek in een bepaald gebied wilt doen, of snel wilt kunnen zien of de prijs marktconform is (of daaronder zit). 

Wooninfo.nl – als je de puntentelling wilt invullen voor een woning, denk je al snel aan de website van de huurcommissie. Maar daar moet je iets van 7 stappen doorlopen, en is snel even iets wijzigen best wel een gepruts. Deze tool van Wooninfo, laat je dezelfde puntentelling doen. Maar dan op 1 pagina, waar je heel gemakkelijk aanpassingen in kan maken. En ook direct kan zien wat het effect daarvan is. 

Huispedia – Handige website om snel – en gratis – wat handige info vandaag te halen over een specifieke woning. Met name omdat ze ook een geschatte woningwaarde afgeven. Als je ook een account aanmaakt en inlogt, kan je vervolgens ook nog eens zien welke referentiewoningen ze hebben gebruikt, voor welke prijs deze zijn verkocht en wanneer. Alternatief is om dit bij het kadaster op te vragen (tegen kleine betaling). 

Kadaster – Bij het kadaster worden alle o.a. alle woningtransacties verwerkt. Deze informatie is (vaak tegen betaling) op te vragen. Zoals een koopsommenoverzicht voor een postcode gebied, wie de eigenaar van een pand is en bijvoorbeeld of er een hypotheek of beslag op ligt. Zeker als je op zoek bent naar gerichte informatie, is dit heel handig om te kunnen raadplegen. Ook kan je snel per sms achter de meest recente koopsom + jaartal achterhalen van 1 specifiek pand. 

Karl’s Mortgage Calculator – een handige app waarmee je snel kan berekenen wat je kosten zijn voor een hypotheek. Zowel je aflossing als je rentepercentage, op basis wat gegevens die je zelf kan invoeren. Handig om je te gebruiken voor je rendementsanalyse bijvoorbeeld, of als je ergens op een locatie bent en direct de kosten wilt berekenen. Er is ook een website van, maar die gebruiken wij zelf niet en werkt toch wat minder fijn dan de app. 

Vastgoedbelang – Vereniging van particuliere verhuurders in Nederland. Een lidmaatschap geeft je bepaalde kortingen bij hun partners, zoals een lagere hypotheekrente als je bij NIBC een beleggingshypotheek afsluit. En je ontvangt hun jaarlijkse vastgoedbelang handboek, wat een erg compleet naslagwerk is voor alles op het gebied van vastgoed. 

Berekenhet.nl – op deze website kan je van alles en nog wat berekenen. Mocht je gaan investeren in vastgoed en daarvoor je overwaarde willen gebruiken, dan kan je bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel boeterente je – ongeveer – verschuldigd bent. In plaats van een paar weken op de bank te wachten voor het antwoord, heb je het hier al binnen 5 minuten. 

WOZ-waardeloket – onder iedere ervaren particuliere belegger wel bekend. Je kan hier eenvoudig de actuele WOZ waarde opzoeken van een woning, en die van de 4 jaar daarvoor. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken om te zien hoe de waarde-ontwikkeling over de jaren is geweest, om te achterhalen hoe ver de WOZ-waarde van de koopsom afligt en om de puntentelling te kunnen invullen – daar heb je namelijk de WOZ-waarde voor nodig. 
Maar je kan ook gelijk even checken wat het bouwjaar is, het gebruiksdoel (bijv. woning, winkel, etc.) En hoeveel vierkante meters het pand groot is. 

Er zijn er vast nog meer,  die ik nu niet heb meegenomen in deze lijst. Mocht je nog iets missen, laat het ons dan even weten. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *