fbpx
financieel-vrij-vastgoed

Financieel Onafhankelijk door te investeren in vastgoed

Bij de meeste keuzes die we maken in ons leven, worden we beïnvloed door 1 gemene deler: geld. 

Of je nu gaat samenwonen, elke dag naar je werk gaat, je kinderen iets mee wilt geven voor later, vaker wilt gaan reizen, minder wilt gaan werken, dicht bij je familie wilt zijn, zelf een onderneming opbouwen of eerder wilt kunnen stoppen met werken. 

Al is geld misschien niet de aanleiding geweest om iets wel of niet te doen. Je hebt het wel nodig om het leven te kunnen leiden wat jij wilt. En daar werken we allemaal hard voor. Soms iets te hard. 

Het is ons met de paplepel ingegoten. We leren, werken en sparen. En als we dat goed doen, kunnen we later als we oud zijn genieten van een rustiger leven.

Maar wat als ik je zou vertellen dat je niet door hoeft te werken tot na je 67ste. Dat je zelf kan bepalen hoe en wanneer je dat wel kan. Dat je meer vrijheid kan creeeren, op wat voor manier dan ook. Meer tijd hebt voor andere, leukere dingen. En gewoon kan werken omdat je het leuk vind, niet omdat je je brood ermee moet verdienen.

Zou je dat willen? 

Dat is namelijk de gedachte achter Financiele Onafhankelijkheid: het hebben van vrijheid. De keuzevrijheid om te doen wat en wanneer je maar wilt. Om niet dag in dag uit op kantoor te hoeven zitten. Om minder te kunnen werken. Meer te durven dankzij een extra financieel vangnet. Minder afhankelijk te zijn van je werkgever. Niet te wachten tot je 71e voordat je met pensioen ‘mag’. En vooral: om meer te genieten van het leven.

Deze groeiende community staat ook bekend als F.I.R.E. en dat staat voor Financial Independence, Retire Early. Het doel is een ultiem gevoel van vrijheid, minder stress en geen (of minder) zorgen over geld. Maar om daar te komen heb je 1 ding nodig: geld. En daar is makkelijker aan te komen dan je denkt.

Het werkt namelijk als volgt:

  1. Zorg dat je maandlasten lager zijn dan wat er per maand binnenkomt – hoe groter het verschil, hoe meer geld je overhoud.
  2. Met je spaargeld ga je investeren. Doe je dit in vastgoed, dan bouw je een sterke maandelijkse inkomstenstroom op.
  3. Je blijft (her)investeren zodat die inkomstenstroom groeit over de jaren. Op een gegeven moment zul je meer inkomen uit je investeringen ontvangen dan dat je uitgeeft. 
  4. Als je dat punt hebt bereikt dan ben je financieel onafhankelijk. En zou je, in principe, niet meer hoeven te werken voor geld.

Want stoppen hoeft natuurlijk niet. De mogelijkheid om die optie te hebben is op zichzelf al ultieme vrijheid.

Zo zou je ook part-time kunnen gaan werken, of maar een paar maanden per jaar. Of je gaat er gewoon een jaar tussenuit. Om te reizen, een studie te volgen, te ondernemen, meer tijd met je kinderen door te brengen of andere projecten oppakken waar je veel energie uit haalt. 

Er wordt opeens veel meer mogelijk.

In mijn geval was dat een eigen bedrijf opstarten: Stathe Vastgoed. En heb ik vorig jaar mijn baan opgezegd zonder dat ik wist of daar voldoende inkomsten uit het bedrijf tegenover stonden. Ik had immers ook mijn huurinkomsten al die mijn vangnet vormen.
Door die vrijheid kan ik ook projecten oppakken waar ik geen geld mee verdien, maar die ik wel heel leuk vind om te doen. Zoals meet-ups organiseren over geld voor like-minded mensen.

Om daar te komen zul je wel eerst moeten investeren, en wat geduld hebben om het te laten groeien.

Het helpt als je bewust met je uitgaven omgaat. Heb je die nieuwe auto wel nodig? Moet je wel 3 keer per jaar op vakantie? Zijn al die spullen noodzakelijk? Te zuinig aan doen, daar houden we ook niet zo van. Maar de juiste balans zorgt ervoor dat je meer geld voor je aan het werk kan zetten
Door de combinatie van slim uitgeven en strategisch investeren bouw je met je spaargeld een vermogen op voor de lange termijn.

Er zitten 3 grote voordelen aan het investeren in vastgoed als je financieel vrij wilt worden:

  1. Direct rendement: Of jouw beleggingspand nou meer of minder waard word. Zolang je deze verhuurd kan je elke maand rekenen op een extra inkomstenstroom. Je ontvangt dus direct rendement in de vorm van cash flow. En als je vastgoed verhuurd is, kan je deze inkomsten passief maken een een derde partij jouw vastgoed te laten beheren.
  2. Indirect rendement: Door elke maand af te lossen op je hypotheek, bouw je vermogen op in stenen. Je kan er niet direct bij, maar door waardevermeerdering over de jaren heen kan dit aardig oplopen. De overwaarde in jouw vastgoed kan je – ooit – verzilveren door te herfinancieren, of het pand te verkopen. 
  3. Hefboomeffect: Door geld te lenen – via een hypotheek – creëer je een hefboom waarmee het rendement op je eigen vermogen hoger is dan doorgaans gebruikelijk is. Als je bijvoorbeeld 50.000 euro in aandelen belegt, kan je jaarlijks gemiddeld 4% rendement behalen. Stop je die 50.000 euro in vastgoed (plus hypotheek) dan kan dat rendement wel 5 keer zo hoog zijn.

Je hebt geen enorm vermogen nodig om te beginnen, wel genoeg om die eerste stap te zetten en een veilige buffer aan te houden. Houd er rekening mee dat je genoeg eigen middelen hebt. Je kan hiervoor gemiddeld 30% van de koopsom aanhouden.

En hoe eerder je begint, hoe beter. Ook al staat de huizenmarkt momenteel op een hoog punt. De juiste timing bestaat niet. Het grote voordeel van nu beginnen? Je betaalt maar een hele lage rente, en er zijn veel financierders (banken) die jouw een lening willen verstrekken.

Als je al je huurinkomsten vervolgens ook weer herinvesteert, gaat je vermogen nog harder groeien. Immers, je investeert je opbrengsten in vastgoed dat weer nieuwe inkomsten produceert. Dit wordt ook wel het rente-op-rente effect genoemd. Op de lange termijn zorgt dit voor een exponentiële groei in inkomsten. En hoe verder je komt, hoe harder het groeit.

In het bovenstaande voorbeeld kan je al zien hoe hard dat kan gaan. Als je net als Jack, 200 euro per maand investeert met een rendement van 7% per jaar, dan groeit je vermogen steeds harder en harder.

Heb je er dan alleen later profijt van? Zeker niet. Ook nu al zal je het voordeel ondervinden van deze mindset. Want uiteindelijk is het niet meer dan dat. Het investeren in vastgoed is niet meer dan een middel om je doelen te behalen, namelijk financieel vrij zijn. En als je bewust met geld om te gaan en anders gaat denken over geld en je vermogen, ga je direct impact zien in je dagelijkse leven.

Welke stappen kan je nemen om in vastgoed te investeren? Nou, een goede voorbereiding is het halve werk. Dus hier kan je direct mee beginnen:

1. Zorg dat je genoeg startkapitaal hebt om een 1e beleggingspand aan te schaffen

2. Bedenk in wat soort type vastgoed je wilt beleggen

3. Kies een regio of plaats waar je je op gaat focussen (en snap de lokale wet- en regelgeving)

4. Houd het aanbod in de gaten en zoek contact met lokale makelaars

5. Koop een pand waar je voldoende rendement uit kan halen

6. Laat de huurinkomsten maandelijks uitbetalen, en herhaal het proces

Klinkt simpel, maar dat is het niet. Wat wel belangrijk is, is om die eerste stap te zetten. Dan volgt de rest vanzelf wel. Een laatste pro-tip: zoek mensen op die je al voor zijn gegaan. Daar leer je uiteindelijk het meeste van.