fbpx

De Cash Flow Index voor Financiele Onafhankelijkheid

Als je ooit het spel Monopoly hebt gespeeld. Dan weet je dat om het spel te winnen, je genoeg geld moet verdienen met je straten, huizen en hotels om te zorgen voor een stabiel inkomen. Je hebt dat inkomen nodig voor nieuwe investeringen, het geeft je flexibiliteit en het zorgt ervoor dat je alle rekeningen kan betalen zonder dat je een hotel hoeft te verkopen.

 Met financiele onafhankelijkheid werkt dat vergelijkbaar. Door je geld te investeren, laat je het voor je werken. Waardoor je aan de ene kant je vermogen laat groeien, en aan de andere kant zorgt voor een extra inkomen. 

Binnen de FIRE community, zijn er 2 manieren om het doel van financiele vrijheid te bereiken:

  1. Je bouwt een groot vermogen op en na een bepaalde tijd keer je jezelf maandelijks of jaarlijks een x bedrag uit van dat vermogen om van te leven. 
  2. Je bouwt een portfolio van investeringen op die zorgen voor een stabiele cashflow. Waarbij je de cashflow gebruikt om van te leven, zonder dat jouw onderliggende vermogen kleiner wordt. 

De een focust zich meer op de eerste, en de ander op de tweede. Het is maar net welke manier jouw voorkeur heeft. 

Als je bezig bent met de eerste manier, het opbouwen van vermogen. Dan heb je misschien wel eens van de term ‘net worth’ gehoord, oftewel je netto waarde. Wat gebruikt wordt om te bepalen hoeveel je bezittingen waard zijn. Hoeveel vermogen je bezit. 

Het monitoren van je vermogen is ontstaan vanuit de 4% regel. Die regel betekent dat je eerder kan stoppen met werken, zolang je maar maximaal 4% per jaar van je vermogen onttrekt. Als je bijvoorbeeld 3300 euro per maand nodig hebt om van te leven, dan heb je 40.000 euro nodig per jaar. En een totaal vermogen van 1 miljoen, om dit nog minimaal 30 jaar te kunnen blijven doen. 
Bij deze methode, focus je je dus op het hebben veel eigen vermogen om voor langere tijd elk jaar een beetje geld te onttrekken om van te leven. 

Er zit wel een keerzijde aan. Want zonder cashflow, teer je langzaam in op je vermogen als je ooit besluit te stoppen met werken. En des te eerder je wilt stoppen, hoe meer vermogen je nodig hebt. Maar hoe meer vermogen je nodig hebt, hoe langer het duurt om dat op te bouwen. Snap je het dilemma? 

In Amerika hebben ze zelfs een term bedacht waarbij mensen continue blijven uitstellen, simpelweg omdat ze niet weten of ze genoeg vermogen opgebouwd hebben. Die term is het one-more-year syndroom. Waarbij je het liefst al wilt stoppen met werken, maar dit toch niet doet omdat je bang bent dat je niet genoeg geld hebt om dat te kunnen doen. 

De tweede manier – cashflow –  zorgt ervoor dat je niet zoveel vermogen nodig hebt, om toch financieel vrij te kunnen worden. Als je namelijk genoeg cashflow hebt om van te leven, heb je veel minder eigen vermogen nodig.  

Netto waarde is dus belangrijk, maar zegt eigenlijk niks over wanneer je financiele vrijheid kan bereiken.Want wanneer weet je nou of je genoeg hebt? En wat als je meer geld nodig hebt, maar wel al gestopt bent met werken? 

Daarvoor hebben wij de Cash Flow Index bedacht. 

Wij zijn zelf al ruim 6 jaar bezig met investeren, en hebben op een gegeven moment bedacht om onze voortang anders te gaan meten. Met deze index meten we de voortgang van de cashflow uit onze investeringen en hoeveel deze onze uitgaven dekken. De cashflow is dus enkel de inkomsten die je ontvangt vanaf je investeringen, zoals dividend uitkeringen of huurinkomsten uit vastgoed. 

En het werkt als volgt: 

Je bepaalt hoeveel cashflow je nodig hebt door een gemiddelde te pakken van je maandelijkse uitgaven, en daar pak je nog een marge van 20% bovenop. Geef je gemiddeld 3300 euro uit per maand? Dan zou je dus 3960 euro aan cashflow moeten ontvangen om jouw doel te behalen. 
Die marge van 20% zorgt ervoor dat je een deel van je cashflow kan blijven sparen of (her)investeren en dat je dit voor de lange termijn vol kan houden. 

Door dit elke maand te meten, ga je zien dat de Cash Flow Index elke maand zal verschillen. Dat komt omdat het gekoppeld is aan je uitgaven, en die zijn de ene maand hoger dan de andere maand. Je hebt dan ook op 2 manieren invloed om de Cash Flow Index zo hoog mogelijk te laten zijn. Door je uitgaven te verlagen en aan de andere kant je cashflow te verhogen. 

Ben je nog niet bezig met het meten van je inkomsten en uitgaven? Dan is dit een goed moment om daar mee te beginnen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *